Според нея сегашният ВСС няма морално право да избере следващия главен

...
Според нея сегашният ВСС няма морално право да избере следващия главен
Коментари Харесай

Адв. Валя Гигова: И най-чистата операция чисти ръце да направи Гешев, ще изглежда като отмъщение

Според нея сегашният Висш съдебен съвет няма морално право да избере идващия основен прокурор:

" Надявам се това да не се случи. Висш съдебен съвет е орган, който би трябвало да обезпечи непрекъснатост в държавната власт и да си извършва функционалностите до дъно. /.../ Този Висш съдебен съвет от дълго време няма морално право за каквото и да било. Никой няма подозрение, че някой различен взе решение някъде другаде за премахване на Гешев и към това се насложи извънредно огромното им терзание, че видиш ли и те могат да пострадат, взимайки решение ". 

Адв. Гигова не очава президентът да откаже освобождението на Гешев. Според нея още през цялото време е било ясно, че той не е бил приспособен за този пост. 

" Иван Гешев продължава да е основен прокурор. Той може да извършва всички свои пълномощия, тъй като към решението на Висш съдебен съвет би трябвало да бъде насложен указът, който пък би трябвало да е преподписан и от министъра на правораздаването и обнародван в Държавен вестник ". 

В предаването " Преди всички " адв. Гигова разяснява и процедурата за следствие на основния прокурор: 

" Докато той е основен прокурор, би трябвало тази процедура да бъде приложена във връзка с него. Възниква въпросът - в случай че той е направил закононарушения, до момента в който е бил основен прокурор, следва ли да бъде разследван от прокурор за следствие на основния прокурор. Тук има разминавания. Според едното при всички случаи определящо е качеството му на основен прокурор и в случай че той не има такова качество все още на следствие, няма по какъв начин да бъде разследван. Второто изхожда от това, че качеството на лицето все още на осъществяване на закононарушение е определящо и без значение, че той към този момент няма да е основен прокурор, отново би трябвало да бъде разследван по същия ред. За страдание, законодателят не даде отговор на този въпрос ".

Според нея решение за това ще вземе ръководителят на Наказателно поделение на Върховен касационен съд. 

" Лично моето мнение е, че качеството основен прокурор е определящо все още на взимане на решение за метода на следствие, а не по кое време и в какво качество е направил закононарушение ", изрече мнението си адв. Гигова. 

По думите й във всяко отношение би трябвало да бъдем безпределно уравновесени, когато търсим отговорност от човек с такава висока социална служба:

" Той би трябвало да има безспорна опция да се отбрани, по този начин както не съумя да обезпечи в битието си на основен прокурор на останалите. Това сега е доста високо мерило за качеството на правораздаването у нас. Най-хубавото нещо е, че този, който ще проверява основния прокурор, ще бъде арбитър ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР